Herbata – zalety

herbata

Herbata pochodzi z krajów wyróżniających się wilgotnym i ciepłym klimatem. Otrzymuje się ją dzięki przetwarzaniu liści i pączków krzewów herbacianych. Oprócz smaku najlepsze herbaciane napary wyróżnia także pozytywnym wpływem na organizm.

Zalety picia herbaty

Istnieje kilka rodzajów herbaty, każdy z nich ma właściwości zdrowotne. I tak:

– czerwona: pu-erh wpływa na obniżenie cholesterolu, wzmacnia i oczyszcza organizm, a przede wszystkim pobudza procesy trawienne,

– biała: ma wysoką zawartość witaminy C, związki antyoksydacyjne, ma również działanie pobudzające,

– zielona: reguluje poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze, zawiera fluor (ochrona przed próchnicą), pomaga w walce z otyłością.

Ponadto, wszystkie herbaty zawierają związki polifenolowe, które neutralizują wolne rodniki (przyczyny chorób krążenia i starzenia się skóry). Natomiast zawarte w liściach antyoksydanty zwalczają bakterie i wirusy (pomagają więc w leczeniu chorób infekcyjnych). Herbaty czarna i zielona zawierają kofeinę, która ma działanie pobudzające, zmniejsza więc senność, a zarazem zwiększa koncentrację. Herbaciane napary mogą również przyczynić się do wzmocnienia kości.

Mimo wymienionych korzyści, należy pamiętać, że tak jak we wszystkim – tak i w piciu herbaty należy zachować umiar.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *