Gałka muszkatołowa – bomba witaminowa w kuchni

Gałka muszkatołowa jest jedną z najcenniejszych przypraw, jakie możemy na co dzień wykorzystać w kuchni. Jej bogaty skład sprawia, że nie tylko nadaje potrawom specyficzny smak, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie.

Wachlarz witamin i minerałów

Co takiego znajduje się w gałce muszkatołowej? Prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas, czy magnez to zaledwie kilka ze składników, które w niej znajdziemy. Poza tym w jej składzie znajdują się również cenne wartości odżywcze, w tym białko oraz błonnik.

Właściwości zdrowotne

Bogaty skład gałki muszkatołowej sprawia, że posiada ona liczne właściwości zdrowotne. Przeprowadzane badania dowodzą, że już niewielkie jej ilości potrafią skutecznie poprawić trawienie, zapobiec chorobom żołądka, czy zakrzepom krwi. Co więcej stymuluje ona układ nerwowy i tym samym ma pozytywny wpływ na funkcje seksualne człowieka.

Do czego możemy jej używać?

Ze względu na swój charakterystyczny, mocny smak doskonale sprawdza się jako przyprawa do mięs, pasztetów czy ryb. W niewielkiej ilości potrafi też fantastycznie podkreślić smak warzyw, szczególnie fasoli, kapusty czy szpinaku, a także smak jajek i oczywiście ciasta piernikowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *